El 30 de novembre de 2021, el Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei on s’establia l’obligatorietat de la factura electrònica entre empreses i autònoms. La publicació al BOE no s’ha efectuat, però es preveu per als pròxims mesos. Una vegada s’hagi publicat, les empreses amb una facturació superior als 8 milions anuals tindran un any per a realitzar tota la seva facturació via electrònica. Per a la resta d’empreses i autònoms s’anirà aplicant en els següents 3 anys, per la qual cosa en un horitzó temporal d’uns 4 o 5 anys deixarem de costat gradualment el paper.

Aquesta mesura s’emmarca en tot un pla de digitalització de l’activitat empresarial que té origen en el Pla de Recuperació i Resiliència, el paquet d’ajudes de la Unió Europea també anomenats Fons NextGen com a resposta a l’efecte del Covid-19.

A més de l’impacte mediambiental del fet d’eliminar íntegrament el paper, és un avanç en la lluita contra la morositat i el frau fiscal.

Quines obligacions tindran les empreses?

 Falten alguns detalls tècnics que seran publicats en els pròxims mesos, però tot apunta que les empreses tindran les següents obligacions:

  • Expedir i remetre factures electròniques amb les empreses i autònoms.
  • Facilitar un entorn perquè el receptor pugui accedir, veure i descarregar la factura electrònica.
  • Habilitar l’accés a les factures electròniques durant 4 anys fins i tot en els casos que el destinatari ja no sigui client.

Quin serà el calendari d’implantació?

Depèn de la grandària de l’empresa el calendari d’implantació tindrà unes dates clau:

  • La primera fase començarà amb les empreses amb una facturació anual superior als 8 milions d’euros. Aquesta es preveu que sigui un any després de la publicació en el BOE.
  • La segona fase seguirà amb les empreses amb una facturació inferior als 8 milions, és a dir, la resta d’empreses i autònoms. Aquesta fase serà gradual i aniran adoptant el canvi de les empreses amb una facturació major a micro pimes o autònoms. Es preveu que sigui tres anys després de la publicació d’una manera gradual fins a cobrir totes les empreses.

 

Quins seran els incentius per a les empreses?

El passat 15 de març va començar el termini, per a les empreses entre 10 i 49 empleats, per a sol·licitar les ajudes relacionades amb el programa Kit Digital de Red.es. Les subvencions van dirigides a ajudar econòmicament a les PIMES a digitalitzar els seus processos per a així millorar la seva productivitat.

A més, l’avantprojecte informa que l’ús de la facturació electrònica serà un dels requisits per a l’accés a les subvencions i contractacions públiques, així com altres ajudes o incentius en el futur.

 

Quina solució necessito?

Si treballes amb Navision, Microsoft Dynamics NAV o Business Central tens la possibilitat de treballar amb Document Capture, solució dins del propi sistema amb el qual podràs importar, registrar, aprovar, comptabilitzar i arxivar factures de compra i abonaments directament a l’ERP, sense necessitat de treballar amb solucions externes integrades. Document Capture és una solució certificada per la AEAT, Agència Estatal d’Administració Tributària. Pel que totes les factures digitalitzades amb Document Capture, tenen validesa en tot el territori espanyol. A Olivia som distribuïdors de la solució amb clients treballant amb ella, havent eliminat íntegrament el paper i reduint personal dedicat exclusivament a la tasca de tramitar factures de paper.

 

Com pot ajudar-te Olivia?

A Olivia som agents digitalitzadors del programa Kit Digital, per la qual cosa podem oferir solucions per a transformar digitalment els teus sistemes informàtics, des del ERP (Business Central) , CRM (Dynamics 365 for Sales) o quadres de comandament amb Power BI. Podem ajudar-te en aquest procés de digitalització i podem facilitar-te el contacte amb clients nostres que estan en aquest precís moment en la seva empresa i com l’han abordat.