“No es tracta de fer ‘negocis digitals’, es tracta de fer negocis en un món digital.”

Ivan Menezes – CEO Diageo

És interessant aquesta cita, manté la tecnologia en perspectiva, en relació amb el consumidor. Posa la responsabilitat en tots, no només en els que tenen el títol de digital al seu lloc de treball.

En contrast, moltes organitzacions el tracten com “fer digital”. Alguns fins i tot han creat una nova funció de nivell C anomenada Chief Digital Officer. Surant entre un CMO i un CIO, McKinsey descriu el paper del CDO com “Cap Transformador”.

Caricatura de Tom Fisburne

Donar a “Digital” un enfocament de nivell C sembla donar a “Digital” un alt nivell de prioritat estratègica, però també el tracta com una sitja, diferent de la resta del negoci. Pot ser important en l’estratègia i superflu en la substància. Pot obviar la responsabilitat de tots en una organització d’esbrinar com fer el que millor saben fer amb la tecnologia digital.

Un exemple seria aquesta història d’un director Digital a una companyia d’atenció mèdica:

“Un recentment nomenat director digital va viatjar a Califòrnia per visitar Google. Durant la seva estada a Mountain View es movia amb un cotxe intel·ligent. El CDO havia estat promogut recentment per un proveïdor de serveis de salut.

“Mentrestant, els seus col·legues clínics es reunien amb un proveïdor de programari que transmet els signes vitals dels pacients als seus dispositius intel·ligents, el que els permetia prestar atenció fora del llit.

“En lloc de donar-li al CDO el prestigi que s’havia proposat, l’estada a Silicon Valley va ser àmpliament ridiculitzada com un malbaratament. No tenia res a veure amb el que la xarxa sanitària necessitava per explotar el digital en l’atenció al pacient”.

L’ús de la paraula “digital” recorda l’ús del terme “e-business” a finals dels anys 90. Tota una collita de consultories, agències i títols de treball de “comerç electrònic” va sorgir de cop i volta per ajudar les empreses a comprendre com havien canviat “les regles dels negocis”. IBM va popularitzar el terme “e-business” en una campanya publicitària de 1997.

Pensar massa a “digital” com a “transformació” pot impedir-nos veure les oportunitats que se’ns presenten. Com ho va descriure el professor Mark Ritson: “És impossible trobar un punt d’Arquímedes on acaben els digitals i comencen els anomenats canals ‘tradicionals’.”

En aquesta caricatura de Tom Fishburne es plasma a la perfecció:

Caricatura de Tom Fishburne

Post traduït i adaptat de l’original The Hype of Digital Transformation