LLegint l’article de John Brandon a la revista Forbes, he vist molts dels comentaris que els meus propis companys a Olivia deien. Estic segur que hi ha moltes persones que poden veure’s reflectides ja que a l’inici de l’eclosió de Microsoft Teams aquestes eren les sensacions. Quan van iniciar els confinaments, Zoom va sorgir com l’eina imprescindible per a realitzar conferències tant en el terreny professional com personal. Si ho comparaves amb Teams, el producte de Microsoft tènia massa funcions i semblava que havia de ser més complex de treballar amb ell, quan només volies parlar remotament amb algú.

Molts van veure que era una solució de software inflada amb un munt d’aplicacions acumulant pols i que no t’atrevies a fer clic per a no haver d’aprendre com funcionaven. Slack era un estàndard de mercat i molts programadors per exemple estaven habituats a treballar amb ell, amb el que l’aprenentatge era fàcil i era relativament senzill trobar altres col·laboradors que també treballaven amb el per a no haver de buscar altres softwares per a solucionar temes concrets.

Però en les últimes setmanes tot ha canviat. Teams ha anat guanyant adeptes i a poc a poc la percepció de molts usuaris que pensaven com John Brandon han anat canviant totalment. Continuem pensant alguns que hi ha massa funcions que la gent mai utilitzarà, que la gestió de tasques anomenat Planner està a molta distància de la potència i simplicitat de Trello. Per exemple, no pots entrar en converses amb fils com a Slack. O en el cas dels xats de video, trobem a faltar funcions que Zoom pot ser que tingui millori resoltes. I no obstant això, cada vegada ens agrada més Teams i comença a ser la pantalla que tens més temps oberta durant la teva jornada de treball. L’altre dia, treballant a casa, la meva dona em va comentar : “Sempre que passo veig que tens obert Teams, estàs tot el dia xatejant?” I la meva resposta va ser: “No, és que sense adonar-me, cada vegada faig més coses des d’aquí, no sols xatejar.”

Microsoft es va fer un nom en la tecnologia gràcies a una paraula. Potser és simplificar massa una empresa multimilionària, però la paraula és integració. Outlook està integrat amb Word, que està integrat amb Teams. Al llarg dels anys, la gent ha utilitzat una altra paraula per a això (monopoli), però quan intentes acabar un informe i estàs sol a l’oficina, la integració és extraordinària. He estat capaç d’iniciar una reunió de vídeo amb la gent amb un sol clic. És genial. Puc fer-ho en Slack. Però també he pogut afegir a altres 17 persones amb uns pocs clics més, i també programar reunions amb ells en Teams, i treballar en un document de Word junts.

Començo a pensar que Teams és molt millor per a la col·laboració durant els (esperem que últims mesos) de la pandèmia. Necessitem la integració ara més que mai. Si puc fer clic una vegada per a iniciar una reunió amb 10 persones en lloc d’enviar-los l’enllaç, l’acceptaré. Les eines individuals de l’ecosistema de Microsoft no sempre són millors. Segurament hi ha altres aplicacions que individualment són millors però el que hem descobert és que la nostra versió fatigada pel COVID prefereix un ecosistema que ho faci tot. La pandèmia ha canviat el nostre punt de vista.

Google és el que més s’acosta a Microsoft quant a fer que tot funcioni en un sentit fluid i intuïtiu, però Google Meet està molt lluny de Teams. Ni tan sols estan en la mateixa lliga. Ara com ara, la facilitat per a iniciar un videochat (i afegir un equip) en Microsoft Teams i la integració amb Outlook per a programar xats de grup estan fent que molts usuaris prevalguin la rapidesa i facilitat abans que certes funcionalitats avançades. Quan les coses tornin per fi a la normalitat, pot ser que pensem en un altre enfocament més racionalitzat, senzill i intuïtiu d’altres solucions, però potser sigui massa tard, ja que problablement Teams ja ocuparà un % tan elevat de la nostra jornada que serà una comodity més, com ho és actualment Outlook o el paquet ofimàtic d’Office.