Segur que has sentit a parlar del núvol més d’una vegada. Cada vegada és més habitual que les empreses tinguin serveis en el núvol com a opció estratègica. Avui en dia vivim en un món cada vegada més competitiu, per això és molt important que les empreses es centrin cada vegada més en el seu negoci per a donar el màxim rendiment.  Pràcticament totes les empreses (per no dir totes) en menor o major mesura necessiten dels recursos informàtics per a poder funcionar, i fins ara, es necessitava fer grans inversions inicials per a poder posar en marxa totes les necessitats de l’empresa i amb tot el que suposava tenir tot aquest sistema físicament en la nostra empresa: Pressupostos de hardware, infraestructures, manteniments i la responsabilitat del correcte estat i sistemes de seguretat. 

Llavors, Com et pot ajudar Microsoft Azure?  Tant si ja tens una empresa o estàs pensant a començar un nou projecte empresarial, segur que hi ha una opció per a tu.  Microsoft Azure és una plataforma amb més de 200 productes i serveis en el núvol perquè puguis disposar de la teva pròpia solució per a la teva empresa.

Una dels grans avantatges és la de poder disposar dels recursos que necessites i pagar només pel que uses. S’ha acabat aquest dilema de quin servidor comprar; si comprar un servidor ‘just’ per al que necessitem avui, però sabent que, si demà necessitem alguna cosa més, ja se’ns queda petit o, comprar de majors característiques amb el cost que comporta, i estar pagant i mantenint un servidor sobredimensionat “per si demà” necessites d’aquests recursos.  Quan tenim els nostres servidors virtualizados, els ajustem a les necessitats reals a cada moment, podent modificar-los al moment per si les situacions canvien i necessites més o menys recursos (CPU, RAM, Disc…).  

A més de despreocupar-te de la inversió inicial, tampoc et hauràs de preocupar del manteniment d’aquest, ja que els professionals de Microsoft Azure seran els que s’encarregaran d’això. I podràs gaudir de maquinari, programari i sistemes de seguretat sempre actualitzats i adaptat a les teves necessitats  També cal recordar que quan tens aquest tipus d’infraestructura en la teva empresa, necessites tenir un espai físic reservat en el teu despatx o empresa. I teòricament hauria d’estar correctament condicionat (encara que no sempre és així) i amb tots els riscos que això suposa, ja que queda exposat a accidents o fins i tot possibles robatoris.  No t’equivoquis, no sols és per a grans empreses o mitjanes. També pot ser per a micro-pimes o autònoms.

Un altre avantatge de Microsoft Azure és el seu gran ecosistema, podent gaudir de tot el ventall de serveis de Azure, Microsoft 365 (Office 365), Dynamics 365, etc…   Per la seguretat no et preocupis, tindràs els teus sistemes en entorns 100% assegurances i controlats. Tampoc pensis que disposar els teus servidors en el núvol signifiqui que tothom pugui accedir a ells. Tot això està en un entorn controlat sol per a tu.  Es pot fer configuracions perquè els servidors virtualizados només siguin accessibles des de la teva empresa o per VPN directament des del teu PC per si necessites accés des de fora de la teva empresa.  Si actualment tinc servidors físicament en la meva empresa i vull començar a usar el núvol de Microsoft, haig de passar tots els servidors al núvol? No, en aquests casos (que és d’allò més habitual del que ens podem arribar a pensar) es fa una implantació hibrida. Els servidors de Microsoft Azure es connecten a la teva xarxa i actuaran com si els tinguessis físicament amb tu.

 

Autor : Cristian Alegret – Consultor de Sistemes