“No puc connectar-me al fileserver”, “Crec que algú ha esborrat l’excel compartit”, “l’informàtic ens ha comentat que un disc dur s’ha corromput i ha quedat inaccessible…”

Com a consultor, constantment sento a parlar d’aquests obstacles que la informàtica té… o més ben dit, tenia.

La solució Sharepoint, va aterrar ja fa uns anys com un producte de Microsoft habitualment per a treballar com a fileserver en local. Però, poques empreses han donat continuïtat a les seves constants millores, que han fet d’aquesta eina la millor opció per a treballar com a fileserver (i molt més). Inclús havent-hi altres empreses que continuen amb carpetes compartides…

Durant aquest any de confinament, a Olivia ens hem trobat amb un cas de necessitat de còpies de seguretat de bases de dades SQL. El client, preocupat, ens va comentar que mentre no arrancàvem el projecte de pujada de servidors a Azure, tenia por de que, per exemple, un incendi, pogués provocar una pèrdua de dades irreversible.

El que no sap aquest client és que, amb el tenant de Microsoft que ja tenen implantat, i la llicència adequada, tenen un espai d’emmagatzematge al Sharepoint, que actualment s’allotja al núvol: adeu als incendis, huracans o terratrèmols.

Altres clients, tenen problemes amb les seves connexions VPN cap a aquests arxius allotjats a la seva oficina, ja que s’han de connectar des de casa, des d’un altre client o des del primer bar amb wifi que trobin.

En aquest context, Sharepoint garanteix l’accés als arxius de col·laboració de la teva empresa des de qualsevol punt del món.

A través d’una connexió segura i configurable a tots els nivells, tens la capacitat d’accedir a un document en temps real amb les eines d’edició que corresponguin (Word, Excel, etc.) inclús si una altra persona està treballant sobre el mateix document.

De fet, pots aprofitar per parlar amb aquesta companya o company, ja que Sharepoint està totalment integrat i sincronitzat amb el sistema de comunicació de Teams.

D’altra banda, es requereix una connexió FTP cap a un proveïdor per intercanvi de documents?

Sharepoint també garanteix compartir els documents necessaris només a les persones desitjades mitjançant un enllaç que es pot enviar per correu via Exchange, tot configurat a través d’una automatització (el que abans s’anomenava Flow, o fluxe de treball) Power Automate.

En aquest sentit, Sharepoint posa a la nostra disposició tota la cadena de treball automatitzada que el negoci requereix, en la direcció que necessitem i sense dependre d’apertures de firewalls, protocols ni ports.

En definitiva, Sharepoint ens ofereix funcionalitats i models que permeten, de forma àgil, flexible i escalable, dissenyar i implementar solucions de col·laboració, comunicació, gestió del coneixement i intel·ligència de negoci.

Et volem informar que l’evolució empresarial apunta directament al núvol. Així doncs, l’ús de Sharepoint és realment una bona porta d’entrada per començar a tractar amb el que serà el nostre futur.

 

Autor: Luis Martos – Técnico de Sistemas